Informatie – Historie

Ontstaan drumband

Tijdens een wandelvierdaagse in 1956 besloten een aantal leden van de St. Jorisgroep van Jong Nederland Horst het geheel muzikaal te omlijsten. Uit deze gebeurtenis is het idee ontstaan om een drumband op te richten en één jaar later, in 1957, kreeg Jong Nederland Horst zo haar eigen slagwerkgroep.
 
In de loop van de jaren heeft de slagwerkgroep verschillende veranderingen doorgemaakt. In de eerste jaren waren er alleen eenvoudige instrumenten en was het lezen van bladmuziek iets wat alleen de instructeur deed. De leden van de drumband speelden simpelweg de instructeur na. Het repertoire bestond voornamelijk uit straatmarsen.

In de jaren ’70 en ’80 stond de groep bekend onder de naam: Drum- en Klaroenkorps. Naast alleen slagwerkmuziek werd er ook gespeeld op klaroenen. Pas begin jaren ’90 werd de groepsnaam aangepast naar de huidige naam: Drumband Jong Nederland Horst. Het repertoire veranderde. Naast straatmarsen kwamen er ook steeds meer andere muziekstukken, zoals concertwerken, samba’s en andere multi-percussionwerken.

Verandering in instrumentarium

Rond de eeuwwisseling vond er onder instructeur Mark Roosengarten een verandering in instrumentarium plaats. De melodische component in slagwerkmuziek werd steeds populairder en de drumband schafte haar eerste melodische instrumenten aan: een xylofoon, een klokkenspel en later een marimba. De verandering zette zich door, niet alleen bij de drumband, maar in de hele slagwerkwereld. Slagwerkgroepen werden door uitbreiding van melodisch instrumentarium en effectinstrumenten steeds professioneler en konden nu ook zelf concerten opzetten met een heel scala aan muziek: ritmische muziek uit verschillende culturen, maar ook populaire melodische muziek.In 2002 besloot de drumband een eigen slagwerkfestival op te zetten in de Mèrthal in Horst. Een middagvullend programma met slagwerkmuziek uit de regio én uit heel Nederland. Dat alles onder de naam DRUMPOP. Het werd een groot succes en meteen in 2003 volgde er een tweede editie. Om het vervolgens in totaal 8 keer te organiseren (2002, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015). Met name in de latere edities werd de Mèrthal vaak omgetoverd tot een prachtige zaal in de sfeer van het thema waarin de drumband haar muziek had gekozen. Zo hebben we o.a. gespeeld in een avontuurlijke jungle, een feestelijk strand en het sprookjesbos van de Efteling.

De drumband in recente jaren
De laatste jaren (sinds 2010) valt de drumband onder muzikale leiding van Bart Jeuken. Naast enkele mooie DRUMPOP-edities hebben we ook het voorrecht gehad om voor koningin Maxima te mogen spelen tijdens Young Musicians Spread Their Wings 2014. We trokken twee keer (2015 en 2016) het theater van DOK6 (Panningen) in om onze bijdrage te leveren aan Project-K (een combinatie van muziek, dans, zang en toneel door lokale verenigingen). In 2017 gaven we een mooi jubileumconcert in de Froxx ter ere van ons 60-jarig jubileum. Tijdens dit concert waren er ook enkele optredens van oud-leden (zelfs de oud-leden uit de beginjaren van de drumband) die speciaal voor het jubileum de stokken weer hadden opgepakt. In 2019 organiseerde de drumband een sfeervol Kerstconcert in de Lambertuskerk.

Vandaag de dag is de drumband dus in feite veel meer dan alleen een klassieke drumband die marcherend over straat gaat. We spelen samba’s met carnaval. We maken populaire melodische muziek en serieuzere concertstukken. Naast muziek krijgt de presentatie van een muziekstuk soms ook de nadruk door bijzonder decor, kostuums, speciale en rare instrumenten, belichting en special effects. Tenslotte gaan we ook vandaag de dag nog altijd marcherend over straat, zoals tijdens de communiemis, de wandeldriedaagse en de bondsfeesten van de schutterij. Kortom de drumband van vandaag is een jeugdige slagwerkgroep met zeer gevarieerde optredens en vooral veel plezier in het maken van muziek.

Zeg… volg jij onze instagram pagina al?